Wednesday, March 23, 2011

Verplichte verwerving rechtspersoonlijkheid voor alle havenautoriteiten in de wijk Rembang !!!


Verplichte verwerving rechtspersoonlijkheid voor alle havenautoriteiten in de wijk Rembang !!!

Binnen de drie jaar vanaf de inwerkingtreding van het Havendecreet wordt voor elk havengebied, waarvoor nog geen afzonderlijke rechtspersoon bestaat met als enig doel het uitoefenen van de havenbestuurlijke bevoegdheden door het betrokken havenbestuur, dergelijke rechtspersoon opgericht (art. 41). In het decreet wordt geen particuliere beheersvorm vooropgesteld; de havenbesturen kunnen zelf binnen het bestaande wettelijke instrumentarium kiezen voor de meest aangewezen beheersvorm.
De verplichting in het Havendecreet om een afzonderlijke rechtspersoon op te richten vloeit eigenlijk voort uit een veel breder principe, nl. de grotere autonomie van de lokale havenautoriteiten inzake beheer en exploitatie. Dit moet op een zodanige wijze gebeuren dat uiteenlopende concurrentievoorwaarden en exploitatiemogelijkheden uitgesloten worden. Het aannemen van een afzonderlijke rechtspersoonlijkheid laat toe een aantal gelijkvormige werkingsvoorwaarden te realiseren met betrekking tot de boekhouding, het financieel beheer en het toezicht. Het decreet voorziet tevens het algemeen principe van kostendekking door de havenbesturen.
Het aannemen van een aparte rechtspersoonlijkheid door een lokaal havenbestuur is sinds 1995 in de gemeentewet voorzien (op basis van de wet Erdman). De havenbesturen van Antwerpen en Oostende hebben reeds van deze mogelijkheid gebruik gemaakt vòòr de goedkeuring van het Havendecreet. Op 1 januari 1997 werd het "Gemeentelijk Autonoom Havenbedrijf Antwerpen" operationeel. Later volgde het "Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende". De Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen (MBZ), beschikt reeds van bij haar ontstaan over een rechtspersoonlijkheid. In het licht van de goedkeuring van het Havendecreet paste ook het havenbestuur van Gent haar juridische statuut aan. Op 1 januari 2000 werd het "Havenbedrijf Gent Gemeentelijk Autonoom Bedrijf" een feit, waardoor ook deze haven over rechtspersoonlijkheid beschikt.
Gekoppeld aan de rechtspersoonlijkheid wordt op verschillende plaatsen in het Havendecreet gepreciseerd aan welke andere voorwaarden het havenbedrijf moet voldoen of over welke mogelijkheden en karakteristieken zij als rechtspersoon al dan niet beschikken.

No comments:

Post a Comment

coment :